29.8.09

Krátké zprávy

Revoluční gardy 9.září koupí 51% íránské telekomunikační sítě (Sherkate Mokhaberate Iran). Je zřejmé, že tímto způsobem budou moci ještě lépe kontrolovat a odposlouchat lidi. Tato společnost provozuje pevné linky v zemi a jednu z mobilních sítí.
Včera 28. srpna měla být vzpomínka na 21. výročí hromadních poprav politických vězňů, kteří byly postupně zabiti a pohřbeni v masových hrobech na hřbitově Khavaran. Hřbitov byl před několika měsíci zlikvidován, aby se zahladily stopy a byl rovněž poutním místem pro rodiny obětí a odpůrce režimu. Bezpečnostní složky akci zakázali, několik dní před ní vyhrožovali matkám a dalším rodinným příslušníkům obětí a v den konání blokovaly silnice vedoucí ke hřbitovu, od lidí si brali identifikační doklady a zatýkali protestující, kteří se tam navzdory všemu zhromáždili.
23. srpna prosákly na veřejnost zprávy o tom, že na největším hřbitově v Íránu, Behešte Zahrá pohřbili 44 mrtvých do bezejmenných hrobů. Podle výpovědi zaměstnance hřbitova byly tato těla zmrzlá, kusy ledu.

No comments:

Post a Comment